För att nöt- och viltkött ska bli bra behöver det hängmöras  minst 45 dygnsgrader, helst uppåt 60, vilket ger en mogen smak och ett mycket mört och gott kött!

Fråga alltid om hur många dygnsgrader kött hängt, inte hur länge.  Temperatur i förhållande till tid ger det mogna, möra köttet!

 

4 grader i 10 dagar, dvs 10x4=40 dygnsgrader

 

 

 

 

Välkommen till  vår köttskola!

 

När du ska köpa kött så vet du oftast vad du ska tillaga, och då olika köttdetaljer har olika egenskaper så är det viktigt att du väljer rätt bit för att få bäst resultat. Eller så har du en köttbit och funderar på vad du ska göra med den.

Vissa detaljer är inte lika möra och vissa anses inte som lika "fina" (och är kanske billigare), men de smakar ibland istället mer. Och kom ihåg: ett långkok tar bara mer tid på spisen, men mindre tid av dig!

 

Här kommer lite tips på hur olika nötköttdetaljer kan användas för att komma till sin rätt.

 

Bogstek

Utmärkt som vanlig grytstek eller kokkött till exv dill- eller pepparrotskött. Eller att tärna till en god gryta eller stuvning. Tjäknöl.

Fransyska

Klassisk stek helt enkelt! Även till tjälknöl eller rostbiff.

Rostbiff

Används till bl a just det. Kan även stekas och grillas i skivor, och ibland styckas en del av den bort till Rostas som är speciellt bra för just detta. Mycket lyxig som tjälknöl, och stek är den naturligtvis ypperlig som!

Innanlår

En mycket god och användbar styckdetalj! Används som lyxig stek eller tjälknöl, rostbiff, lövbiff, grillspett, mm.

Ryggbiffen

Steks, skivas, grillas hel eller i bitar. Vad mer ska man säga om en lättlagad klassiker?

Entrecôte

Som ryggbiffen, men med det extra insprängda fettet som ger den där speciella smaken du älskar.

Högrev

Ger mustiga grytor med kraftig smak. Kan även ugnsstekas på lägre värme och lång tid (helst över 3timmar) i ugn, och räkna alltid med längre tid än recepten säger. Men du kan göra en massa annat under tiden istället! Går även att grilla i tjocka skivor på svag värme under lång tid, eller kokas ca en timme hel eller i skivor innan grillning. Mycket god smak, nära "släkt" med entrecôten.

Ytterlår

Har mer bindväv än många andra bitar, men mycket god smak. Behöver längre tillagningstid och lämpar sig jättebra för grytor eller tjälknöl.

Oxfilè

Steks eller grillas, hel eller i tjocka skivor. För helstekning passar filehuvudet bäst, då det blir en större sammanhängande bit som behåller saftigheten. Möraste biten av dem alla!

Rullen/saltrullen/salta biten

Ugnsteks, används till sjömansbiff, röks med fördel, tjälknöl. Smakar mycket bra, men innehåller mycket bindväv som behöver längre tillagningstid för att släppa så det blir mört.

Bakre flanksteken/Rosettsteken

Helgrillas eller röks. Mycket trevlig bit som smakar riktigt bra och är rikligt marmorerad.

Bogrullen/Latinaren/Torparstek/Flat iron steak

Helsteks i ugn som en rostbiff eller grillas lite långsamt. Kan även stekas i skivor. Möraste detaljen efter filén när den är rätt tillagad!

Picanha/rumpstek

Jättebra köttbit, används som bogrullen- En sydamerikansk "nationalrätt"!

 

Lamm- och fårkött används båda på samma sätt, men lammet uppfattas som lite mjällare än får och är mildare i smaken. 

 

Låren

Bra stekar eller hela lår till fårfiol/fenelår, som rökta en trevlig delikatess.

Sadel

Ugnsteks med kanske lite vitlök och timjan?

Kotletter

Marineras och steks/grillas

Bogar

Grillas/steks i skivor, även helgrillas, eller används mycket bra grytkött. Går också bra att röka.

Färs

Till  färsspett, dina hemgjorda korvar, till köttbullar eller färssås, fetaostskpäckade biffar, mm

Bringa/rev

Marineras och grillas, eller används till goda grytor.

 

 

Fläskkött

 

Kotletter

En klassiker som kan kryddas och tillagas på många,många sätt: timjan,vitpeppar, salvia, mm. Tillagas i stekpanna, ugn, grill, röks (!), ....

Fjärilskotletter

Kryddas och fylls med någon god ost, senap, mustig sås. Passar att bjuda på i alla sammanhang.

Karré

Som fläskkotletter, men med mer insprängt fett och därmed lite annorlunda smak. Används som kotletter, eller som hel bit som kan exv späckas med fetaost, plommon, oliver, mm

Revbenspjäll

Kokas först och kan sedan ugnstekas eller grillas, eller tillaga på låg värme under lång tid utan kokning. Kanske honungsgriljera?

Sidfläsk

Rimmas och steks och smakar då sååå bra. Röks eller värmebehandlas också ofta, så kan du lägga det direkt på en grov smörgås.

Skinka/skinkstek

Rimmas och kokas eller röks, eller görs iordning orimmad som en stek i gryta, lergryta eller ugn. En klassiker i lergrytan med lök och plommon.

Färs

Som de andra färssorterna, men självklart med en lite annan smak.

Fläsklägg

Kokas några timmar och serveras självklart med rotmos och senap, som den klassiker den är! En rätt som står sig genom tiden!

 

 

 

Lamm- och fläskkött

Behöver inte möras på samma sätt som nötkött, men behöver få några dagar på sig att mogna ändå så de goda enzymerna hinner börja göra sitt jobb så du får ett bättre och godare kött

 

Man kan tycka vad man vill, men riktigt smör slår allt när det gäller att steka i eller smaksätta med! Samma sak med riktig grädde! Naturligt smakar bäst!

 

 

 

 

YourCompany.Com © 2003 • Privacy Policy • Terms Of Use